Reactie op vragen bewonersvereniging Ter Borch

Henny vd Born - fractie 150 bij 200zaterdag 10 maart 2018

Geachte Bewonersvereniging Ter Borch,

Graag gaan we in op uw uitnodiging om ons licht te laten schijnen op de ontwikkelingen in Ter Borch. Het heeft even geduurd omdat er meer vragen waren en omdat je over de ontwikkeling van een wijk toch een samenhangend beeld moet hebben.

In het onderstaande schema hebben we een aantal punten genoemd die de aandacht van de ChristenUnie hebben. Maar vooraf is natuurlijk de vraag: wat vinden bewoners zelf belangrijk? Waar is behoefte aan, welke ontwikkelingen verwacht of wilt u zelf?

Ter Borch is een bijzondere wijk, gebouwd voor de woningbehoefte van de stad Groningen, maar in en door de gemeente Tynaarlo. Door de ligging is het een buitenwijk van de stad, maar tegelijk vormt het een aparte kern in Tynaarlo. Inderdaad een kruispunt van stad en land. Dat was een bijzondere gedachte, ik hoor nog iemand verbaasd zeggen bij de vorige verkiezingen: ”Ik ben toch Groninger, waarom moet ik voor de raad in Tynaarlo stemmen?” 

Maar we zijn ondertussen een beetje aan elkaar gewend geraakt en we zijn blij dat u zich op deze manier openstelt voor het contact met de lokale politiek. De ChristenUnie pleit in haar programma voor extra aandacht voor burgerparticipatie. U zou de gelegenheid moeten krijgen om met een alternatief plan te komen als u denkt dat dat beter is, het ‘Right to Challenge’. Daarbij moeten we natuurlijk wel oog  houden voor brede belangen. De Bewonersvereniging zou in zo’n proces een grote rol kunnen spelen. 

Wij hebben namelijk geen blauwdruk voor Ter Borch, ontwikkelingen gaan door, soms heel onverwacht. Zo woont u nu naast een waterberging/natuurgebied, in plaats van weidegebied (waar eerder het risico bestond op een aftakking van de A7 naar de A28). Het aantal gezinnen met kinderen is veel groter dan verwacht, dat heeft effect op de scholen, maar maakt de wijk ook levendiger. Dat betekent bij het opgroeien ook andere eisen, waar niet direct aan gedacht is. In dit speelveld van zaken die een gegeven zijn en dingen die we zouden verwachten of willen, kunnen we in goede samenwerking veel voor elkaar betekenen.

Specifiek

Onderwerp komende 4 jaar, als het aan de ChristenUnie ligt….

Verkeersveiligheid Borchsingel

De Borchsingel voor de school gaan we aanpassen met middenberm en oversteekplaatsen met inzet klaarovers, zoals voorgesteld. Hier zit het grootste knelpunt, op het moment van halen en brengen van schoolkinderen, waarbij verkeer ook de Borchsingel opkomt uit de Waterwijk en uit Groningen en daarna deels weer terugrijdt.

 

De telpunten blijven gehandhaafd. En we blijven in gesprek met de bewonersvereniging, ook over verkeersveiligheid.

 

De blauwe keet wordt snel verplaatst om het zicht bij de waterwijk te verbeteren (motie ChristenUnie).

De oversteekplaats halverwege de Borchsingel wordt duidelijker aangegeven en zo nodig veiliger gemaakt.

Ook gaan we de fietsoversteek aan de noordkant monitoren op veiligheid als daar meer verkeer gaat komen.

 

Milieu en natuur

Ter Borch ligt op de grens van stad en natuurgebied. Het is een overgangsgebied, waarmee we bewust moeten omgaan. In het broedseizoen met kwetsbare weide- en  watervogels, is extra aandacht en medewerking van bewoners nodig om verstoring tegen te gaan.

Natuurmonumenten kan helpen met advies over inrichten van tuinen, bijvoorbeeld om verstenen tegen te gaan.

We kunnen een pilot doen met slimme verlichting  van fietspaden, bijvoorbeeld het Bakkerslaantje.

 

Supermarkt ontwikkeling

In Ter Borch wordt logischerwijze een supermarkt toegestaan, de ChristenUnie is daar altijd voorstander van geweest. Bewoners moeten in de buurt hun boodschappen kunnen doen. We gaan door met de procedure om het bestemmingsplan te wijzigen. Na vaststelling kan de ontwikkelaar doorgaan met de bouw en aanleg van voorzieningen. We bewaken uiteraard dat de voorwaarden uit het plan worden nagekomen. We verwachten dat deze winkel zal bijdragen aan de sociale samenhang in de wijk, als natuurlijk ontmoetingspunt.

 

Businesspark TerBorch

Bedrijven die zich willen vestigen moeten passen in het open groene gebied, zoals beschreven in het plan. We zien graag bedrijven die weinig verkeersbewegingen genereren  voor bezoek en bevoorrading.

 

Entree-gebied Ter Borch

Hier staan nog appartementen gepland.  Na de verbreding van de Borchsingel zal er minder ruimte zijn voor deze bebouwing.

Deze appartementen moeten passen bij de verdere bebouwing, dus  laag houden (max 3 lagen). Bij voorkeur in het midden van de strook en niet aan de kant van stad en van de Onlanden, zodat zicht in de entree open blijft.

 

Natuurgebied “De Onlanden”

De Onlanden vormen een fascinerend gebied dat nog volop in ontwikkeling is. De toegang tot de Onlanderij willen we goed inrichten, bijvoorbeeld met een stalling in de hoek van het entreegebied. De druk op het gebied vanuit de wijk, maar ook vanuit de stad moet niet onderschat worden. Een parkeerplek trekt meer autoverkeer van verder weg aan, dat willen we niet aanmoedigen. Daarom liever faciliteiten voor fietsers en wandelaars. Parkeren kan in het weekend desnoods bij de scholen of supermarkt.

Voorlichting en toezicht is nodig i.v.m. loslopende honden en fotografen in gebied, met name voor rust van vogels en dieren in het broedseizoen.

 

Scholen

Zie verkeersveiligheid. Mogelijk wordt het minder druk als kinderen ouder worden, maar dat kan ook weer veranderen. Als bewoners hier ideeën bij hebben kan daar altijd over gesproken worden.

 

MFA Het Borchkwartier

Functioneren en beheer willen we regelmatig met de bewoners en gebruikers evalueren, wat kan beter? Wat gaat goed? Kan de MFA een rol spelen bij voorzieningen voor jongeren en ouderen? Kom maar met voorstellen.

Sporten en bewegen willen we aanmoedigen. Dat kan buiten, maar ook in de sportzaal. Is de capaciteit voldoende? Is er belangstelling om sportverenigingen te vormen of aan te sluiten bij de bestaande clubs?

 

Voorzieningen voor de jeugd

Kom met ideeën, bijvoorbeeld om met de wijk een wijkcentrum op te zetten in een van de gebouwen of in het entreegebied? Hier kan een voorziening voor jong/oud/leeskamer (filiaal bibliotheek) in komen, of organiseer dit in combinatie met de MFA.

 

Voorzieningen voor ouderen

Zie boven. Na verloop van tijd zal het aantal ouderen toenemen, door het ouder worden van de huidige bewoners en door de appartementen in het entreegebied. De gezondheids-voorzieningen zijn al aanwezig, maar die zullen daar ook verder op moeten inspelen.

 

Betrokkenheid bewoners Ter Borch bij gemeente

Bewoners kunnen altijd met gemeente en fracties contact zoeken. De ChristenUnie is bereid om ideeën te bespreken. De ene keer nemen we een voorstel over, bijvoorbeeld de verplaatsing van de blauwe keet, de andere keer niet. U kunt ook gebruik maken van het leefbaarheidsfonds van de gemeente voor kleine activiteiten of voorzieningen. Dat moet wel binnen de voorwaarden passen.

 

Rol bewonersvereniging Ter Borch

De Bewonersvereniging is de spreekbuis en gesprekspartner voor gemeente en raad. Het is dus belangrijk dat deze breed de wijk vertegenwoordigt en verwoordt wat er leeft. Daarbij hoeven ze niet één standpunt te vertolken, maar kunnen alle argumenten noemen die naar voren gebracht worden.

 

Ingevuld door Henny van den Born

Namens de fractie van ChristenUnie Tynaarlo

Contactgegevens:  cutynaarlo@gmail.com

 

Kijk ook op de website van de ChristenUnie voor meer informatie:  www.tynaarlo.christenunie.nl

 

« Terug